Voogdij en Bewind
In een Testament kun je personen aanwijzen die een speciale rol vervullen na jouw overlijden. Een voogd voor je kinderen of een bewindvoerder als je wilt voorkomen dat je kinderen onder een bepaalde leeftijd toegang hebben tot de erfenis.
Voogd voor je minderjarige kinderen
Wie zorgt voor je kinderen als beide ouders overlijden voor de kinderen 18 jaar zijn? Met een voogdijbepaling in jouw Testament benoem je iemand die jouw kinderen verzorgt, opvoedt en – als je dat wilt – ook het vermogen beheert dat je jouw kinderen nalaat.
Bewindvoerder voor jouw kind
Is je kind nog jong en wil je niet dat de andere ouder, jouw (ex)partner of voogd zijn of haar vermogen beheert? Of heeft je volwassen kind bijvoorbeeld een verslaving of een verstandelijke beperking? Of kan hij of zij niet met geld omgaan? Dan kun je een bewindvoerder benoemen. Een bewindvoerder beheert de erfenis voor jouw Erfgenaam. In je Testament bepaal je hoe lang het Bewind duurt en onder welke omstandigheden het Bewind vervalt. Voorbeeld: Vaak wordt opgenomen dat het Bewind vervalt als het kind de leeftijd van 23 jaar heeft bereikt. Vanaf welke leeftijd het kind vrij over de erfenis mag beschikken, mag je echter helemaal zelf bepalen.
De bewindvoerder mag de erfenis wel besteden in het belang van het kind. Bijvoorbeeld als je kind een rijbewijs wil halen. Ook als het Bewind tot een latere leeftijd ingesteld wordt, kan het kind met toestemming van de bewindvoerder bij de erfenis.